TEMÀTIQUES DISPONIBLES

Els tallers, xerrades i activitats que elabora i porta a terme Activitats Mediambientals treballen gran diversitat de temàtiques sobre natura i medi ambient.


A continuació es poden consultar les 32 temàtiques disponibles i el contingut que es treballa a cada una d'elles. Totes són adaptables en contingut i durada a les necessitat de l'entitat, escola, empresa que sol·licita l'activitat.

Què és el medi ambient

Definir el concepte medi ambient, la natura, els elements artificials i les activitats humanes. La relació dels éssers humans amb la natura. Els impactes mediambientals. L’ecologia i el desenvolupament sostenible per fer front als reptes mediambientals actuals. Especial 5 de juny - Dia Mundial pel Medi Ambient.

La capa d'ozó

Informació bàsica per conèixer les característiques principals i funcionament d’una zona de l’atmosfera de gran importància. Quina ha estat l’evolució del seu estat des de l’inici del seu estudi i en l’actualitat. Els impactes que s’hi han generat i les seves conseqüències. Especial 16 de setembre – Dia Mundial de la Preservació de la Capa d’Ozó. 

El planeta Terra

Informació sobre el planeta Terra. El seu origen i evolució. Les seves característiques i particularitats. Els fenòmens naturals i processos que tenen lloc, impactes mediambientals que generen desequilibris en els seus sistemes naturals. Especial 26 d’abril – Dia de la Terra. 

La contaminació acústica

Definir el concepte de contaminació acústica. Propietats del so. La oïda humana. Impactes  de la contaminació sobre el medi i la salut humana. Mesura i control del soroll de l’entorn proper. 

La vegetació urbana

Aprendre a reconèixer un conjunt de plantes que es poden trobar a als  carrers i parcs de la ciutat. Conèixer quines són les seves principals característiques. Conceptes bàsics de botànica. Consulta de llibres i guies de plantes per reconèixer diferents espècies.

Iniciar un herbari de plantes

Iniciar un herbari pas a pas que els participants podran anar ampliant pel seu compte. Aprendre a reconèixer diferents espècies de plantes amb mostres reals i les seves principals  característiques.

Reduir, reutilitzar i reciclar

Aprendre a diferenciar diferents tipus de residus i la gestió que se’n fa. Importància de fomentar les 3R. Impactes mediambientals que generen els residus. Hàbits per a la seva reducció i bona gestió. Equipaments que existeixen per al seu tractament. 

El canvi climàtic

Definir que és el clima i el canvi climàtic. Evolució del clima al llarg de la història. Característiques de la troposfera i  els fenòmens climàtics. La meteorologia. Impactes de les activitats humanes sobre el clima. Mesures que cal prendre per fer front al canvi climàtic.

El cicle de l'aigua

L’aigua del planeta, i la seva importància per als sistemes naturals. Característiques principals de l’aigua. Disponibilitat i qualitat de l’aigua. El consum d’aigua, els tractaments per a depurar-la i reduir la seva contaminació. Especial 22 de març – Dia Mundial de l’Aigua.

La petjada ecològica

Definir el concepte petjada ecològica. Com es realitza el seu càlcul i importància que té com a indicador mediambiental. La petjada ecològica al llarg de la història.

Poesia i lectura mediambiental

Despertar l’ interès per la lectura, el medi ambient i la natura, a través de diferents estils literaris. Especial 23 d’abril – Dia de Sant Jordi. 

Natura, mediambient i salut

Conèixer l’ importància de viure en un entorn saludable i lliure de contaminació,  de prendre contacte amb la natura, fer exercici físic a l’aire lliure per a una bona salut i qualitat de vida. 

L'atmosfera i la qualitat de l'aire

Característiques de l’atmosfera terrestre. Fenòmens naturals que tenen lloc a  la troposfera. Fenòmens meteorològics extrems i canvis que ha experimentat l’atmosfera en l’actualitat.  Activitats humanes i contaminació atmosfèrica. Paràmetres de qualitat de l’aire.  

La prehistòria i l'art rupestre

La vida humana a l’època pre-històrica. Dades i repàs generals d’esdeveniments i canvis de la societat fins a l’actualitat. Evolució de la convivència amb la natura al llarg de la història. Visió eco-cèntrica i antropocèntrica.  L’art rupestre com expressió de la vida de l’època. Elaboració de dibuixos i imatges utilitzant materials naturals.

L'ecologia i els ecosistemes

Què és l’ecologia. Conceptes bàsics sobre la matèria per comprendre com funcionen els ecosistemes naturals. Les relacions entres els éssers vius a través de les xarxes tròfiques i cadenes alimentàries.  Característiques dels principals ecosistemes terrestres i marins.

Els minerals i les roques

Característiques principals dels minerals i les roques i diferències que existeixen entre aquest dos tipus de material geològic. Com té lloc la seva formació.  Aprendre a reconèixer els minerals i roques més comuns. 

Les plantes carnívores

Tipus de plantes carnívores i estructures fisiològiques que les fan especials. Principals mecanismes que utilitzen per atrapar i digerir les seves preses. Reconèixer algunes de les plantes carnívores més conegudes del planeta i altres que podem trobar a Catalunya.

L'oceà i la costa

Informació general sobre els mars i oceans  del planeta Terra. Característiques de l’aigua salada. La biodiversitat marina i els recursos naturals de la costa mediterrània. Processos naturals i activitats humanes  que hi tenen lloc.

Cinema i medi ambient

El medi ambient i la natura a través del cinema. Explicació introductòria sobre la temàtica mediambiental que aborda la pel·lícula, projecció, comentaris, i resolució de qüestions finals. 

La biodiversitat i les espècies en perill d'extinció

La biodiversitat i la seva importància en els ecosistemes.  Tipus de biodiversitat. Espècies vegetals i animals més rellevants dels ecosistemes terrestres i marins de Catalunya. Quin és el seu estat de conservació i preservació. Espècies autòctones en perill d’extinció. 

Els boscos mediterranis i els incendis

Formacions forestals i comunitats vegetals a Catalunya. Successió ecològic i evolució de la massa forestal fins a l’actualitat. Risc d’incendis i gestió del foc. Mecanismes de defensa dels vegetals i animals davant els incendis i posterior recuperació del ecosistema forestal. 

Il·lustració de plantes

Aprendre a identificar i reconèixer plantes a través de la creació d’il·lustracions. Dibuixar i pintar les plantes per observar els detalls i les seves característiques. 

Les energies renovables

Com es defineix el concepte d’energia renovable. Tipus d’energia renovable i funcionament. Evolució del seu ús fins a l’actualitat. Avantatges i incovenients. 

Estalvi energètic i les auditories energètiques

Importància de fomentar l’estalvi d’energia i un canvi d’hàbits per a reduir el consum d’energia i altres a nivell domèstic i a la societat. Les auditories energètiques una eina molt útil per valorar els consums d’energia d’un habitatge, procés, etc i implantar mesures per minimitzar la despesa d’energia.

L'efecte hivernacle i les emissions de CO2

Funcionament de l’efecte hivernacle natural i la seva importància per a la vida al planeta. Alteració del seu funcionament i efecte de l’increment de les concentracions de CO2 antropogènic.

La sequera i la gestió de l'aigua

Les altes temperatura i la manca de precipitacions. La zona mediterrània i les zones àrides del planta afectades per les sequeres. Gestió de l’aigua a l’agricultura, indústria i societat en general per fer front futurs episodis de sequera hídrica. Especial 22 de març – Dia Mundial de L'aigua. 

Potabilitzar i depurar l'aigua

Diferències entre els dos processos de tractament. Etapes que es realitzen per obtenir l’aigua de consum o bé depurar les aigües residuals abans de ser retornades al riu o al mar.   

Dret ambiental

Lleis que regulen els diferents àmbits mediambientals i que garanteixen la protecció del medi natural a nivell local, regional, i internacional.

Etiquetatge i productes ecològics

Identificar els productes ecològics a través del seu etiquetatge. Principals etiquetatges de certificació i  característiques de cada un d’ells. Importància de comprar productes ecològics.

Ecodisseny

Com dissenyar productes i processos per reduir residus, materials, allargar la seva vida útil, etc. Principals requisits que cal incorporar en el procés de disseny, producció, ús, o tractament al final de la seva vida útil per obtenir un objecte o procés més sostenible i ecològic. 

Agricultura i ramaderia ecològica

Definició d’agricultura i ramaderia ecològica. Avantatges que presenten davant altres processos de producció d’aliments. Requisits que han de complir els productors per obtenir aliments certificats. 

Jocs tradicionals

Recull de jocs tradicionals per jugar a l’aire lliure, a casa, o a l’aula. Jocs per passar una bona estona en grup i entretenir-se d’una manera sana i saludable, a la vegada que  recuperem jocs i passatemps de tota la vida.